Allt jag lärt mig om att baka glutenfritt (so far)

Om jag var tvungen att välja en sak att äta resten av mitt liv skulle det vara mackor (eller Abbas fiskbullar om jag inte försökte praktisera veganism). Vi snackar Åkes Hönökaka, Barkis och Sötlimpa.
Det enda som hindrar mig från detta är samhällets normer, min glutenintoleranta man och en dröm om att jag (och alla jag känner) kommer leva tills vi är över 100 år.

Generellt är jag ganska kass på att baka men har under det senare året blivit rätt skillad på att baka glutenfria bröd och frallor som inte är torrt som snus och smakar något helt annat än bröd. I know, det finns en himla massa helt okej bröd på marknaden nu men i dessa är det ofta en massa onödigt bös på listan av ingredienser och det är ofta himla dyrt.

Man får ofta höra att det är svårt att baka med glutenfria mjöl. Men saken är, att för en person som är under medlet på att baka bröd är det faktiskt inte så himla mycket svårare – kanske är det till och med lättare.

Det finns några saker som kan vara rätt goa att ha med sig innan man sätter i gång och dessa har jag samlat här.

Har du något superknep som du vill dela med dig av så lägg en kommentar vetja!

6 saker du måste veta om glutenfri bakning

  1. Tänk inte deg – det du ska satsa på är en ”lagom” lös smet.
  2. Skaffa dig en liten brödform eftersom det är mycket lättare att baka små bröd.
  3. Mjölmixar funkar helt okej – men det blir på riktig mycket godare att att göra din egen blandning.
  4. Skaffa dig en bra receptbok, studera den använd den som referens men var inte rädd för att hitta på själv. Så länge smeten är lagom lös – lösare en vad du tänker så blir det bra!
  5. Ha en skål med vatten tillgänglig att böta händerna i när du ska forma frallor.
  6. Använd mindre jäst och låt smeten jäsa över natten.
    (På senaste tiden har jag börjat använda  vildjäst och eventuellt super lite vanlig jäst)

Här hittar du recept på vildjäst.